top of page
Blueprint

1. Az ingatlan 

A tárgyi ingatlan Balatonföldváron, belterületen, a 7-es számú főút közelében, tőle Északra, a település központi részén helyezkedik el. A telek területe 6493 m2.

 Az adott ingatlan korábban egy nagyobb területű (18070 m2) ingatlan része volt, amit a közelmúltban több részre osztottak, a rajta található rossz műszaki állapotú szabadon álló épületeket elbontották, kivéve a tárgyi ingatlanra eső két nagyobb kiterjedésű épületet (a korábbi Juventus szálló több emeletes épületét, és a földszintes étterem épületet). 

Jelenleg a szálloda épület üresen és használaton kívül áll, az étterem épületét részben és időszakosan használják.

A főépület 1980-ban épült 208 ágyas szállodának, az Express Nemzetközi Üdülőtábor részeként.

 

2. Építtetői koncepció és célok

A jelenlegi állapoton változtatva és az ingatlanba rejlő lehetőségeket felismerve döntött úgy az építtető, hogy a szálloda épületét, valamint a hozzá tartozó étterem épületet átépíti és felújítja azzal a szándékkal, hogy abban piacképes, önálló üdülőegységeket hoz létre, külön albetétekkel.

A beruházás első fázisában a beruházó a szálloda épületét revitalizálja - ami jellegéből adódóan (cellás, középfolyosós szálloda) a kitűzött célnak kiválóan megfelel - a fejlesztés második ütemeként pedig az étteremből alakít ki egyedi üdülőegységeket és kiszolgáló tereket, tárolókat.  A meglévő medence és környezete megújul, gépészeti berendezéseit korszerűre cseréljük, környezete pedig az új funkciónak és igényeknek megfelelően kerül kialakításra.

 

3. Építészeti koncepció 

 A két különböző léptékű és jellegű épület esetében a felújítás előtt a következő célok és koncepcionális elvek fogalmazódtak meg:

1. Épület (volt szálló):

- a közép folyosóra "felfűzött" és a meglévő cellás (alagútzsalus) rendszerhez illeszkedő üdülőegység felosztás kialakítása

- viszonylag kisméretű (többnyire egy- vagy kétcellás) modulok létrehozása

- csak a szükséges léptékű közösségi és tároló terek kialakítása, mert az étterem épületben erre kedvezőbb lehetőség adódik

- a tartószerkezeti rendszer és elemek megőrzése jelen állapotukban

 

Ezen célok mellett alakult ki az átépítési koncepció, aminek a kiindulási alapja, hogy az épületek szerkezeti szintig visszabontásra kerülnek, és teljes külső- és belső kialakításra, felújításra kerül sor.

 

4. Rendeltetési egységek kialakítása:

Az adott fejlesztés alapvető célja és egyben fő eleme az épület rendeltetési egységekre történő felosztása. Az beruházó koncepciójának megfelelően az 1. épület (volt szálloda) cellás jellegéből kiindulva 1, 2 vagy 3 cellás üdülőegység modulok kialakítása, míg a 2. épület (volt étterem) esetében a második ütemben hasonló, lehetőleg kisebb rendeltetési egységek létrehozása.

 

1. Épület (volt szálloda):

földszint:                         18 db

1. em:                             25 db

2. em:                             25 db

3. em:                             25 db

4. em:                               9 db

összesen:                            102 db

Ezek méret szerinti eloszlása:

1 egységes modul – összesen:                 61 db

2 egységes modul – összesen:                 39 db

3 egységes modul – összesen:                  2 db

összesen:                                               102 db

 

5. Műszaki kialakítás:

 

5.1. Falazatok

Külső kitöltő falazatok

A külső vázkitöltő falazatok a meglévő vasbeton penge falak két oldalán 25 cm vtg Ytong falazó elemből készülnek.

Belső térelhatárolások

A meglévő üdülőegységek közötti vasbeton falak és a közlekedő folyosók felőli határoló falak gipszkarton előtét fal kiegészítést kapnak az akusztikai és hőszigetelési szempontok figyelembe vételével.

A belső válaszfalak szerelt gipszkarton falak, a fürdő oldali borítás esetében vízálló gipszkarton burkoló lemezből.

 

5.2. Szigetelések

Vízszigetelések

Az emeleti meglévő bitumenes egyenes rétegrendű lapos tetők már korábban új szigetelést kaptak, jelen beruházás során kiegészítő XPS hőszigeteléssel és kavics leterhelő réteggel látjuk el őket. Részben járható lapos tetőt, napozó teraszt alakítunk ki a 3. emelet feletti lapos tetőn.

Használati víz elleni szigetelések

A fürdő helyiségekben egyszeres védelemként az előírás szerinti lábazati felvezetési magasságig 2 mm vtg rugalmas cementbázisú bevonat szigetelést készítünk, kiegészítő hajlaterősítő szalaggal.

Hőszigetelések

Az épület lábazatán 15 cm XPS hőszigetelés, a felmenő homlokzati falakon 15 cm dryvit rendszerű EPS hab hőszigetelés készül pont-perem ragasztással és fémtárcsás, beütőszöges, 8 db/m2 dübeles mechanikai rögzítéssel.

A zárófödém lapos tetején kiegészítő min. 15 cm vtg. XPS hőszigetelés készül, kavics leterhelő réteggel.

A 3. emelet feletti födém kinyúló konzolos erkélylemeze és annak attika fala szintén EPS hőszigetelést kap.

Hangszigetelések

A meglévő kontakt padlószerkezetet átalakítjuk az emeleti szinteken, úsztatott aljzatot készítünk: az úsztató réteget a 2 cm vastag lépésálló polisztirol táblás hangszigetelés adja (pl.: Austrotherm At-L2), amire 2 réteg × 1,25 gipszrost lemez aljzat réteg kerül (eltolásban és kötésben rakva).

 

5.3. Nyílászárók

Külső nyílászárók

Az új külső nyílászárók műanyag kialakításúak lesznek, 3 rétegű üvegezéssel, gyári vasalattal. Szerkezetüket és üvegezésüket tekintve megfelelnek a jelenleg hatályos hőtechnikai követelményeknek (U=1,0 W/m2K).

Belső nyílászárók

Az épületben utólag elhelyezett acéltokos, üreges faforgácslap szerkezetű lyukfuratos ajtólapos ajtók vagy tolóajtók kerülnek elhelyezésre HPL vagy CPL felülettel.

Lakásbejárati ajtók:

Utólag elhelyezett acéltokos ajtók tele ajtólappal, hő- és hangszigetelt kivitelben, MABISZ minősítéssel, gyári vasalattal.

 

5.4. Tetőszerkezet kialakítása

A meglévő épület lapos tetős kialakítású, egyenes rétegrendű szigeteléssel. A lapos tetők jelenleg nem járhatók, de a felújítást követően részben járhatók lesznek és 15 cm XPS kiegészítő hőszigetelést kapnak. A járható felületek WPC burkolatot kapnak,  a többi részen kavics leterhelő réteg kerül kialakításra.

 

5.5 Burkolatok

Melegburkolatok

Az üdülő egységek szobáiban laminált parketta kerül lefektetésre, a parketta alatt alátétszőnyeg kerül elhelyezve.

Hidegburkolatok

Az üdülő egységek vizes helyiségei 8 mm vastag kerámia burkolatot kapnak, flexibilis fugázóval, dilatációknál és negatív sarkoknál rugalmas ecetsavas szilikonnal fugázva, cementkötésű flexibilis ragasztóba fektetve. Az aljzatkiegyenlítés nagyon alacsony illékony szervesanyag kibocsátású, önterülő aljzatkiegyenlítő simítóhabarcs használatával készül.

5.6. Gépészet

Az üdülő egységek mindegyikében zuhanyzó helyiség kerül kialakításra, amiben egy wc és mosdó is lesz.

A lakótérben is kialakításra kerül egy víz és csatorna kiállás lehetőséget adva esetleges teakonyha kialakítására

A belső terű vizesblokkok kiszellőzése kis ventilátorral történik.

A üdülő egységek hűtése és fűtése inverteres egyedi split klímákkal lehetséges, de kiegészítő fűtés is biztosított elektromos fűtő panellal.

 

5.7. Elektromosság

Minden egyes üdülő egység külön mért megtáplálást kap. Minden egyes egység rendelkezik egy külön kis megszakítóval, amiről a belső hálózat kiépítésre kerül.

bottom of page